Lagunitas Hoppy Refresher (Nr 19011) och en Caldenby succéwhisky ;)

on

Låt oss börja med det som börjas skall, Lagunitas. Vad är det här kan man fråga, så systembolagets alkoholfria hyllor har det dykt upp någonting nytt och som ni vet så kan jag inte låta bli att prova det, helst inte när en av de trevliga öljättarna står bakom flaskan. Lagunitas hoppy refresher står det på den. Högst upp så beskriver den sig själv som en nolla, Zero Alcohol, Zero Carbs och Zero Cals. Ja när man läser detta så tänker man inte Lagunitas utan på helt vanligt vatten, men vad är det i flaskan? Och är den så god att den är värd namnet Lagunitas?

IMG_9257-1

Vi börjar med en titt på den påklistrade svenska innehållsförteckningen, beskrivningen lyder: ”Kolsyrat mineralvatten smaksatt med humle”
Kolsyrat vatten, torkad humle, laktossyra, steviaglykosider, jäst och naturliga smakämnen finns i denna. Baksidan visar att alla näringvärden verkligen är 0,0 g/ 100 ml. Så vi kan konstatera att det är vatten. Med smak av lagunitas. Och nog allt känner man igen den lite bittra smaken från Lagunitas enkla ipa, den välkända humlesmaken går inte att ta miste om MEN det är fortfarande vatten. Tänk er att ni lämnar 1 matsked öl kvar i glaset och fyller på med kolsyrat vatten bara för att slippa vattensmaken och hävda att det smakar någonting annat. Jag har själv gjort samma sak med julmust under långsökta cravings när jag faktiskt inte ska dricka onödiga kalorier.

Är den god? Ja på något konstigt sätt så är den det, men samtidigt skum och inte riktigt vad man letar efter i en flaska med namnet Lagunitas, de har förstärkt sin imagesmak i vattnet och den påminner lite om den skeva smaksammansättningen man kan hitta i en loka crush, vilket ibland är gott och ibland helt fel. Jag skulle nog ärligt talat vara lika nöjd att stjäla lite ur mannens öl och spä ut med vatten eller bara att smaka först och sedan dricka vattnet efteråt. Jag skulle vara lika glad med en ramlösa smultron i glaset som med denna dryck, ja jag gillar den men jag har svårt att se en anledning till att köpa ett helt gäng av den. Men ja släpp ut mig på en shoppingrunda i 25-30 grader under systembolagets öppettider så skulle det slinka ner en hel hög i rent placebo-syfte. Den är god, den är en flaska kolsyrat vatten med lite funky speciell smak och den fungerar utmärkt som törstsläckare. Det finns många användningsområden för denna mitt i sommaren men i de flesta fall (jag törs nog säga alla förrutom om man är så mätt att man håller på att spricka) så skulle en alkoholfri öl checka av fler av önskemålen. Jag har lite svårt att hitta mig själv i boxen mellan alkohlfri öl och en vanlig flaska med smaksatt kolsyrat vatten. Det är en smal strimma där denna lagunitas balanserar. Ni som inte gillar smaksatt vatten bör titta åt ett annat håll, kanske lite längre ner i inlägget 😉

IMG_9206-1
Ibland tar det lite extra lång tid att få till en bild på en flaska, helst när man har en katt som är söt och man bara behöver ta 50 bilder på henne innan man fortsätter lägga fokus på flaskan.  jag förstår inte varför jag envisas med att ställa flaskorna i kylen då de ändå inte är kalla när jag provar dem… 

Ja jag gav er en liten stämningshöjare i rubriken och har hintat lite i inlägget hittills, ni som vet vet att namnet Per Caldenby associeras med Smögen Whisky, i våras hade jag lite snabba fingrar och klickade hem en flaska åt en nära vän i webbsläppet. Som tack för min tid fick jag ett sample av flaskan uppskickat till mig och jäklar mig i havet att jag inte behöll den för mig själv. Jag gör gärna vad som helst för mina vänner och jag hade nog inte köpt denna flaska själv men ni som har den, sitt inte och spar den i hopp om en regnig dag. Caldenby är smaksäker och tillsammans med Blackadder som buteljerare är denna en hit. Ja jag pratar om Smögen Raw cask https://www.clydesdale.se/index.php?page=products_showitem&id=6070

smögen raw BA

Jag ska försöka göra den rättvis och beskriva vad jag hittar i denna whisky, tyvärr är jag ingen mästare på smaknoter och för det mesta är jag på en helt annan lutning än mot de dära experterna. Men jag ger det ett försök, det är en stark whisky med 62,7% och de rekomenderar att man vattnar den ordentligt, självfallet så är jag värdelös på att följa instruktioner så jag har inte haft i en droppe vatten i denna när jag skriver detta.  Jag stal glaset ur min kära makes hand och tog en sip direkt utan att lägga något krut på att analysera och tänka, procenten är väl gömda i denna och jag har lite svårt att se vad vattnet ska tillföra mer än att den räcker längre. Första sippen gav en söt smak, jag säger honung eller kanske lite smörstekta sockrade päron.  Lite mer smakandes så vill jag säga honung, äppelblom och citrus men med en trevlig alkoholstark punch efteråt, det svider på sidan av tungan och tungspetsen men smaken stannar kvar. Den är rund och lite spritig på samma gång, lättdrucken, fruktig och trevlig. Den luktar smörkola med en fräsch doft som blandas in i sötman. Efter ganska mycket luft så går den mot mer sötma och mer smak som påminner om doften, smörkola, honung men något fruktigt stannar kvar. Jag vill bli påmind om kanderade apelsinskal någonstans i paletten.

Okej då, jag måste prova med lite vatten i, vad vore jag annars för en hobbywhiskydrickare om jag inte ens försökte att prova ”som man ska” . Jag är alltid rädd att ha i vatten i whisky, jag är rädd att förstöra något gott och jag är feg. Tänk om om jag har i för mycket tänk om jag inte gillar den efteråt.  I den sista lilla skvätten i glaset, lite mer än en tesked skulle jag uppskatta hade jag i mängden från ett sugrör ställt i ca 1,5 cm vatten, inte i närheten av samma mängd vatten som whisky men ändå en vågad skvätt för att vara jag. Jag sätter näsan mot och där har vi grahamskex, aprikos och vanilj. Smaken fortsätter med en kanderad apelsinskalskänsla men inte lika ren, lite vattningare och inte lika mycket underbar käftsmäll, lättdrucken. Honungen och äppelblommen stannar kvar, eller vill jag smyga över äppelblommen mot päron/aprikos? I mina tankar och funderingar på om jag hittar lite nötig smak eller ej så tar glaset helt plötsligt slut, jag smakar ett tag på tungan och bara väntar ut att smaken ska ebba ut, vad tycker jag om denna whisky egentligen? Ett enkelt konstaterande är att om detta är den väg Smögen Whisky är påväg mot så skulle de vara klara konkurrenter till de stora väletablerade destillerierna, om detta är vad lilla Sverige kan åstakomma i whiskyväg så har vi all rätt att sätta Smögen extra stort på kartan.  Jag har bara smakat några få Smögen Whisky men alla har varit långt över alla mina förväntlingar och är detta mina nya förväntningar så kanske min vän får en ny konkurrent om de få flaskor som släpps.

Det bästa med denna whiskyn var att den vart ännu godare och en ren smakexplosion när den inmundigades i samband med en kopp kaffe, det var perfekt, en perfekt avslutning på dagen och en perfekt kombination. Tyvärr så kommer inte jag ha äran till att någonsin servera denna whisky som avec till mina vänner då de cl jag hade nu är slut och flaskorna är en halv omöjlighet att få tag på, men som jag skrev i början spar inte flaskan för att ha en regnig dag, njut av den och skåda den konst och det hantverk som använts för att ta fram denna whisky. Min kära vän kan få känna sig ännu mer hedrad nästa gång jag hjälper honom att klicka hem en whisky och inte stjäl den själv. Men det ska ni veta att alla hem där whiskyälskare bor behöver en flaska Smögen. De är alltid bättre än mina förväntningar.

Och vet ni va? Nu efter ett försök att recencera en whisky och göra den rättvis så såg jag det som var kvar i glaset från det humlesmakande vattnet från Lagunitas, min första tanke var att detta kommer vara smaklöst, men vet ni vad det var faktiskt gott för att bryta av alla smaker i whiskyn. Även om jag dricker lite vatten så har jag eftersmaken av whiskyn kvar i munnen och det kolsyrade vattnet släpper lös smaken från tungan en liten stund. Ja där har vi det, Lagunitas Hop Hoppy Refresher är en bra kompanjon till att ha när man provar whisky.  Där har vi det!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s