Whisky BBQ-sås

Att göra sin egna BBQ-sås att pensla på allt som grillas, att servera på burgare eller att använda till slafsiga matiga maträtter är något jag gillar. Att kunna balansera syran, röken och konsistensen på såsen ger lite mer möjlighet att kunna styra slutresultatet. Jag har provat på att konstruera och justera ett eget recept på en BBQ-sås som håller den standarden och smak som jag önskar. Jag har några expriment till på flera smakgrunder t.ex. rom.

IMG_8221-1

Whisky BBQ-sås


IMG_8227

Ingredienser

    • ½ gul lök
    • 3 klyftor vitlök
    • 1 dl rökig Whisky
    • 0,25 dl ketchup
    • 0,25 dl chilisås med tomat
    • 2 msk äppelcidervinäger
    • 2 msk worchestersås
    • 2,5 msk tomatpure
    • 3 msk rörsocker
    • 1 krm chipotle chilisås, ev annan stark sås
    • 1 krm salt
    • 1 krm peppar

gör såhär

  1. Vira in vitlöken i aluminiumfolie och lägg i en ugn ca 200 grader i ungefär 10 minuter. Detta kan uteslutas, men jag gillar den söta smaken som blir när man rostar vitlöken.
  2. Finhacka löken och mosa vitlöken, jag brukar göra det genom att trycka bladet av kniven mot dem och dela ev kvarvarande trådar genom att hacka lite med kniven. .
  3. Blanda lök, vitlök och whisky i en kastrull och låt småkoka på låg värme i 10 minuter.
  4. Sila eventuellt bort löken, jag brukar låta löken vara kvar för mer textur.
  5. Blanda i resten av ingredienserna och koka på medelvärme i ca 10-20 minuter. Rör om lite då och då.
  6. OBS! ha koll så det inte kokar tort, det är lätt att ha för hög värme på och att det kokar för mycket.

IMG_8232-1 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s